joi, 27 octombrie 2011

Despre ortodontia linguala

Prin tratament ortodontic cu aparat lingual iti poti indrepta dintii fara ca aparatul dentar sa fie vizibil. Termenul “lingual” se refera la atasarea braket-urilor pe suprafata interioara a dintilor, acolo unde nu pot fi vazute. Aceasta inseamna ca dantura ta se poate corecta fara sa iti faci griji ca purtarea aparatului dentar ti-ar putea afecta viata sociala.



Niciodata nu e prea tarziu sa arati si sa te simti in cea mai buna forma. Probleme precum dintii inghesuiti, cei situati in afara arcadei, si spatierile intre dinti, aparute in urma unor extractii mai vechi, pot fi corectate la orice varsta. Majoritatea adultilor solicita tratament de indreptare a dintilor din motive estetice. Totusi multi solicita tratamentul si in cazul unor disfunctii articulare( dureri in articulatia temporo-mandibulara), probleme parodontale aparute ca urmare a parodontopatiei. Oricare ar fi motivele , noi ne vom stradui sa-ti corectam dintii astfel incat sa atingem o armonie dento-faciala perfecta.

Un zambet frumos confera incredere in sine si degaja o imagine pozitiva. Este un aspect important care te face sa arati minunat si sa te simti in cea mai buna forma. Chiar te poate intineri!




Ortodontia linguala s-a dezvoltat din necesitatea tratarii pacientilor adulti a caror viata sociala impune aspecte estetice mult mai riguroase.

In prezent exista multe tipuri de aparate linguale care poarta diferite denumiri in functie de firma producatoare sau numele celui care le-a inventat: Magic, Stealth, Incognito, STb.In functie de cum sunt preinfomate bracketurile exista doua tehnici linguale: bidimensionala si tridimensionala. Bracketurile bidimensionale pot fi folosite numai in cazuri care necesita o simpla aliniere dentara. Ele pot fi colate direct de catre medic in cabinet. Bracketurile tridimensionale sunt pozitionate in laborator pe modele din gips. Tehnicianul dentar masoara informatia in cele trei planuri cu ajutorul unor instrumente si apoi pozitioneaza braketurile pe model. Ele sunt inglobate intr-o gutiera de transfer din silicon pentru ca medicul sa le poata cola in cabinet pe dintii pacientului.

Anatomia zambetului

Un zâmbet luminos, atractiv creează o primă impresie câştigătoare. Fără să spui un cuvânt, zâmbetul tău poate transmite impresia de personalitate optimistă, încrezătoare şi prietenoasă. Un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic este o calitate atractivă care atrage oamenii, făcându-i să răspundă pozitiv.

În afară de efectele fizice ale zâmbetul tău, acesta poate avea influenţe majore psihologic şi emoţional asupra personalităţii tale. Dacă sunteţi nemulţumit de zâmbetul tău, aceasta poate afecta grav modul în care te percep ceilalti, facându-te să apari timid, ezitant, retras, trist şi / sau furios. Vă puteţi simţi neatractiv, inadecvat şi nesigur.Din fericire, progresele în cosmetica dentară permit unui număr tot mai mare de persoane să beneficieze de îmbunătăţirea zâmbetului prin transformarea caracteristicilor dentare, cu influenţe pozitive asupra vieţii lor.



Principiile de proiectare a zâmbetului armonios sunt împărţite în patru părţi:

  • Estetica facială. Ansamblul facial şi muscular variază de la pacient la pacient şi sunt studiate prin analiza vizuală şi fotografică. Acestea includ modul în care buzele încadrează dinţii atunci cand vorbiti, zâmbiţi sau râdeţi.

  • Estetica gingivală. Sănătatea şi aspectul gingiilor sunt elemente esenţiale în designul zâmbetului. Vizibilitatea excesivă a gingiilor (zâmbet gingival), contur inegal al giingiilor, inflamaţie şi expunerea suprafeţelor radacinilor sunt aspecte frecvene care pot afecta zambetul unei persoane.

  • Microestetica dentară. Acest lucru implică caracteristici subtile ale fiecărui dinte, cum ar fi forma, culoarea şi modul în care acesta reflectă lumina. Anatomia dinţilor naturali este unică de la persoană la persoană şi specifică pentru fiecare dinte.În restaurarile ideale aceste calităţi sunt asemănătoare celor ale dinţilor naturali.

  • Macroestetica dentară. Aceasta analizează relaţiile şi proporţiile dintre dinţii din faţă, încadrate în reperele ţesuturilor şi caracteristicile faciale, în scopul de a asigura modificări care să facă zâmbetul atractiv. Prin colaborarea dintre medicul dentist, medicul ortodont şi tehnicianul dentar se combină abilităţi tehnice şi artistice pentru a crea un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic şi aspectul natural în care formele, dimensiunile şi dispunerea dinţilor individuali şi în ansamblu să corespundă caracteristici dumneavoastră specifice.

Despre doamna Dr. Anca Oltean, medic primar



Mi-am inceput cariera inca din facultate cand am ales sa sustin lucrarea de diploma la Catedra de Ortodontie.
Dupa terminarea Facultatii de stomatologie, am optat pentru specializarea Ortodontie si Ortopedie dentofaciala si dupa 3 ani am sustinut examenul de certificare ca medic specialist.


Pentru ca ceea ce am invatat in cadrul rezidentiatului au fost metode conventionale pentru tratamentele ortodontice, am cautat sa ma perfectionez in tehnici noi cu rezultate mai bune si nu in ultimul rand mai estetice.


Dupa ce am urmat cursurile aprofundate pentru cateva tehici de aparate pe sistem clasic, in 2005 m-am instris la un curs de tehnica linguala urmat la Paris in decursul unui an. Sub indrumarea directa a Dr Didier Fillion, recunoscut pe plan mondial ca promotor al conceptului de ortodontie linguala, am obtinut in 2006 dreptul de a practica tehnica linguala.

Din acest moment am ales sa-mi desfasor activitatea pe cont propriu la cabinetul din Bucuresti si in colaborare in Constanta. Faptul ca pot lucra pe cont propriu imi aduce avantajul de a urmari mai atent fiecare pacient in parte. In cadrul cabinetului ne-am organizat intr-o echipa sub indrumarea Prof. Dr. Oltean Dumitru pentru a studia impreuna fiecare caz si a gasi cele mai bune solutii de tratament.

Pentru cazurile de ortodontie linguala colaborez cu Dr.Didier Fillion si echipa sa din Paris, analizam impreuna si cautam cele mai bune solutii de tratament pentru pacienti. Folosind laboratorul sau personal pentru executia aparatelor linguale beneficiez de standarde inalte pentru un tratament exceptional.
Dupa rezultatele avute cu tehnica linguala am decis sa aplic aceasta metoda de tratament tuturor pacientilor, aparatul fiind invizibil iar tratamentul mai scurt.


Am inceput acest blog cu scopul de a face cunoscut domeniul si tehnicile ortodontiei linguale.
Va invit la cabinet sa decoperim impreuna arta de a zambi! Pentru detalii vizitati www.aparatelinguale.ro